7 важни мерки срещу умората зад волана

7 важни мерки срещу умората зад волана

В световен мащаб процентът на автопроизшествията по вина или с участието на заспали водачи е най-голям. Недостатъчният сън се отразява като цяло върху качеството на живот и може да е опасно при изпълнение на служебни задължения или зад волана.

Няма как да преборите умората със силна воля, като се заставите да не заспивате. Но има няколко други мерки, които бихте могли да вземете, за да избегнете рисковете, свързани с недоспиването по време на шофиране.

Не подценявайте умората и се наспете добре преди дълъг път

Най-важното условие, за да сте бодри зад волана, е да сте се наспали добре. Не поемайте на път, ако се чувствате уморени. Имайте предвид, че за да надвиете дневната сънливост, първо трябва да възстановите нощния си сън. Ако не можете да се справите сами с проблема, потърсете помощ от специалист.

Не разчитайте стимулиращите напитки да компенсират недоспиването ви. Те могат да бъдат само временно решение, но при дълго шофиране засилват проблема.

Ако усетите, че заспивате по време на движение, незабавно спрете.  Натрупаната умора у водача е сериозен проблем, който може да доведе до т.н. микросън – възможно е да се унесете за 4-5 секунди, което представлява сериозна заплаха за сигурността.

Отбийте, за да поспите

Ако по време на път усетите сънливост, отбийте на първото възможно място и подремнете за няколко минути. Само така може да предотвратите опасна ситуация. Дори краткият сън от 15 – 20 минути може да е достатъчно ободряващ. Преди да потеглите отново, се раздвижете, наплискайте лицето си с вода, изпийте освежаваща напитка.

Избягвайте нощното шофиране

Във времето от полунощ до 6 часа сутринта, шофирайте само по изключение. Добре е да пътувате с компания, най-добре човек, който да ви сменя зад волана. Този който ще спи, трябва да се премести на задната седалка и задължително да затегне предпазния колан.

Aкo често ви се налага дa пътyвaте пpeз нoщтa, в битката със сънливостта може да ви е от полза аларма против заспиване при шофиране. Разработено специално за целта, устройството се закрепва към ухото и събужда шoфьopa, ако тoй зaпoчнe дa зacпивa или глaвaтa мy зaпoчнe дa ce нakлaня.

Не преяждайте преди шофиране

Не преяждайте непосредствено преди пътуването или по време на него. Имайте предвид, че кафето, изпито непосредствено след обилно хранене ще има обратния ефект.

Поддържайте по-ниска температура в купето

Рискът да ви се доспи при затоплен автомобил се повишава многократно. Намалете парното и поддържайте по-ниска температура в купето.

Пуснете радиото

Ако докато шофирате ви се доспи, пуснете радиото. През 15-20 минути музиката се сменя c pekлaмни блokoвe или c глaca нa водещия и така няма да има монотонност на звученето.

Планирайте пътуването

Планирайте пътуването си – маршрутът, почивките, сънят. Наемането на автомобил за реализирането на работния ангажимент или ваканцията, може допълнително да ви настрои за дългото шофиране, така че да вземете мерки по отношение на съня. Препоръчваме ви една от най-надеждните rent a car агенции в София Юнивърсъл Кар Рент.

 

 

 

 

 

 

Related Post

thumbnail
hover

Почивка в Равда | Комплекс Оазис

Комплекс Оазис се намира в Равда и предлага модерни удобства и комфортни ста...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Настаняване в Слънчев бряг | Апартаменти...

Апартаменти Капучино предлагат на гостите си заслужена почивка, съвсем близ...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Екскурзии в България и чужбина |...

Туристическа агенция Дафи е разположена в град Созопол. Тя предлага организ...

  • Публикувано от bgstart